Boomende boligmarked og byggerod: Vordingborg kan spare på forsikringen

Profilbillede

Omkring hver tredje boligejer i region Sjælland har kastet sig over boligprojekter under corona. Forsikringsselskab opfordrer til at holde hovedet koldt og tjekke policen inden byggeriet.

Et presset boligudbud og et forhøjet rådighedsbeløb under corona har fået danskerne til at investere i byggegrunde eller blive boende og bygge til eller om. 32 procent af boligejerne i region Sjælland har i gennemsnit brugt 37.902 kroner på boligforbedringer som nyt køkken, badeværelse eller terrasse.

Det svarer til, at 3.863 boliger i Vordingborg kommune sammenlagt har brugt 146 millioner kroner på boligforbedringer. Det viser en undersøgelse fra slut 2020, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for If Forsikring, hvor danskere er blevet spurgt ind til deres forbrug på boliginvesteringer under corona.

"Byggeaktiviteten i hjemmene har generelt været stigende, og særligt i nedlukningsperioden har flere danskere brændt inde med noget økonomisk råderum, dels fordi ferierejserne har været færre og dels at de indefrosne feriepenge er udbetalt. Det er blandt andet gået til at skabe lidt flere kvadratmeter til hjemmearbejdspladsen," siger Henrik Sonne, Senioranalytiker ved Videncentret Bolius.

Ifølge If er der dog nogle dyre lærepenge, hvis man overser en vigtig detalje i byggeprocessen. Forsikringsselskabet oplever ofte gengangere i skadestyperne i forbindelse med tilbygninger, og har boligejeren ikke tegnet de rigtige forsikringer, kan det ende i et slagsmål med entreprenøren om skader og udbedring for i nogle tilfælde millioner af kroner. For den enkelte boligejer handler det om at sikre, at der er styr på entrepriseforsikringen.

"Det er meget ofte tyveri af byggematerialer, vi behandler under entreprisedækning, men også potentielt ruinerende skader, hvor mangelfuld tagafdækning giver vand i murkonstruktionen, eller hvor et forkert udgravet fundament får facaden til at slå revner. Det er den type skader, der kan efterlade en familie uden et beboeligt hjem i årevis, mens de slås om erstatning fra en entreprenør," siger Torben Gissel, der er taksator med speciale i bygninger hos If.

Tjek dine forsikringer – måske har du allerede styr på dem
Mange entreprenører tilbyder, i forbindelse med byggeri, at sørge for entrepriseforsikringer, der typisk koster mellem 5.000-8.000 kroner. Har man allerede dækning for byggeri og ombygning via sin husforsikring, kan det dog ende med en unødig dobbeltforsikring. Derfor er det godt at tale med sit forsikringsselskab først, og tjekke sin husforsikring.

"Midt i en omfattende projektplanlægning, kan det virke besværligt også at skulle gå sine forsikringspolicer igennem for at tjekke hvilke dækninger, man egentlig har. Men med eksempelvis entrepriseforsikring, så er denne dækning for eksempel allerede omfattet af kundens almindelige husforsikring i If, uden meromkostning. Og 8.000 kroner er absolut værd at spare på forsikringerne og måske i stedet bruge på indretning af de nye kvadratmeter," siger Birgitte Ringbæk, der er kommunikationschef hos If Forsikring.

Kilde: Epicent.dk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.